sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Punajuuri-fetagalette

Galette tarkoittaa rustiikkista, vapaasti pellille muotoiltua piirakkaa, jonka reunat rypytetään täytteen päälle. Galetteen sopivat niin suolaiset kuin makeatkin täytteet, joista ei irtoa paistamisen aikana liikaa nestettä. Tämä resepti on otettu Maku-lehdestä, toki pieniä muutoksia on pitänyt tehdä - kuten aina. ;)




Punajuuri-fetagalette

(n. 6 annosta)

Pohja

2 1/2 dl spelttijauhoja
100 g voita
1/2 tl suolaa
1/2 dl nestettä (vettä, maitoa, olutta tm.)

Täyte

500 g punajuurta (eli n. 3 kpl)
1/2 purjo
n. 1/2 dl tummaa balsamiviinietikkaa
n. 3 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl timjamia
100 g fetajuustoa murennettuna
voita paistamiseen

Voiteluun

1 kananmuna


Valmista ensin taikina. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä neste ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin tunniksi.

Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi (noin 30 minuuttia). Kuori punajuuret hieman jäähtyneinä ja leikkaa ne kuutioiksi. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo

Kuullota purjosuikaleet pannulla voissa pehmeäksi. Lisää punajuuret. Mausta suolalla, mustapippurilla, balsamiviinietikalla ja sokerilla. Keitä keskilämmöllä ilman kantta, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut.Lisää vielä halutessasi timjamia (kannattaa lisätä aika varovaisesti, sillä timjami on melko voimakkaan makuista).

Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi (Ø noin 30 cm). Leikkaa taikinalevy viisikulmioksi (ks. kuva alla). Vedä jokaisen sivun keskelle noin 4 sentin viilto kohti keskustaa. Levitä taikinan päälle punajuuritäyte, mutta jätä reunoista noin 6 sentin kaistale täyttämättä. Murenna päälle fetajuusto. Nosta taikinan reunat jauhotetuin sormin kohti keskustaa, jolloin galeten keskelle muodostuu tähtikuvio.

Kuva napattu Maku-lehdestä

Voitele galeten reunat kananmunalla. Paista 200°C uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes galette on kypsä ja saanut kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeile. Kysy. Kommentoi.