tiistai 8. joulukuuta 2015

Banaanileipä-granola

Joko olet tutustunut tämän vuoden hittiruokaan eli granolaan? Jos et ole, ei hätää - olet ihan yhtä myöhässä kuin minäkin. :D Monesti olen kyllä granolareseptejä selaillut, mutta en vain ole saanut aikaiseksi tehdä sitä itse. Poikkesin viime viikolla Ruohonjuuressa ja huomasin, että sinnekin oli ilmestynyt granolaa ihan useassa eri maussa. Hinta oli kuitenkin sitä luokkaa, että totesin tekeväni mieluummin itse.

Ai mitä granola on? Se muistuttaa itse tehtyä muromysliä. Granola tosin paahdetaan uunissa toisin kuin mysli, ja hiutaleet kostutetaan öljyllä ja usein vaahterasiirapilla tai hunajalla. Granola on rasvaisempaa, makeampaa ja rouskuvampaa kuin mysli.

Kiitos tästä reseptistä kuuluu Uusia Tuulia -blogille. Muokkasin Tuulian reseptiä jonkin verran (granolan tekeminen on ihan huikean kätevä tapa päästä kaikista jämäpähkinöistä ja muista pussinpohjista eroon), mutta ihanan banaanileivän tuoksun sain kotiini vähän muokatuillakin aineksilla.

Aloin muuten miettiä näin joulun lähestyessä, että miltä maistuisi (ja tuoksuisi) granolan jouluisempi versio... Taitaapa mennä tuotekehittelyyn. :) Hyviä ideoita otetaan vastaan!






Banaanileipä-granola

(1 iso pellillinen granolaa)

vajaa 1 dl kookosöljyä
3 kypsää banaania
1 1/4 dl hunajaa (tai vaahterasiirappia)
7,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2,5 dl rikottuja ohraryynejä*
3,5 dl makeuttamattomia kookoslastuja
1 1/4 dl siemensekoitusta*
2,5 dl saksan- ja hasselpähkinöitä*
2 tl kanelia
1/2 tl merisuolaa
kuivattuja omppuviipaleita*

* Muokkailin näitä oman kaappini aineksiin sopiviksi, tässä vaihtoehtoja:
ohraryynit: mulperimarjat, tattarisuurimot.
siemensekoitus: ihan oman maun mukaan, esim. auringonkukan- tai hampunsiemenet.
pähkinät: nämäkin ihan oman maun mukaan ja mitä kaapista löytyy.
kuivatut omput: kuivasin omppuja aikaisemmin syksyllä, joten lisäsin niitä tähän sekaan. Voi jättää kokonaan pois tai korvata muilla kuivatuilla (ei-sokeroiduilla versioilla) hedelmillä/marjoilla.

TEE NÄIN:

Kuumenna uuni 150°C ja levitä leivinpaperi pellin päälle. (Huom! Alkuperäisessä ohjeessa uunin lämpötilaksi annettiin 180°C, mutta huomasin, että granola palaa helposti näin kuumassa.)

Sulata kookosöljy pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Kaada kookosöljy tehosekoittimeen, lisää banaanit ja hunaja ja sekoita tasaiseksi.

Yhdistä kaurahiutaleet, ohraryynit, kookoslastut, siemenet, kaneli ja merisuola isossa kulhossa. Murskaa pähkinät hieman pienemmäksi ja lisää ne joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada banaaniseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita lastan tai ison lusikan avulla, jotta seos levittyy tasaisesti. Granolamassa saa jäädä aika kosteaksi tässä vaiheessa.

Levitä granola tasaiseksi levyksi pellille ja painele se tiiviiksi lastan avulla. Paista 15-20 minuuttia, kunnes granola on saanut hieman väriä. Ota granola uunista ja käännä koko ”levy” muutamissa osissa lastan avulla, jolloin se rikkoutuu pienemmiksi paloiksi. Laita takaisin uuniin toiseksi 15-20 minuutiksi ja kääntele 3-4 minuutin välein pienissä erissä, kunnes granola on kullanruskeaa ja jo aika rapeaa. (Huom! Granolan rapsakoituminen saattaa vaatia vielä vähän enemmän aikaa, riippuen uunin tehosta ja siitä, kuinka riskillä = kuumassa uunissa sitä paahdat.)

Pilko kuivatut omppuviipaleet pienemmiksi ja lisää jäähtyneen granolan joukkoon. Säilytä granola tiiviissä lasipurkissa huoneenlämmössä - säilyy noin kuukauden verran ellet ahneuksissasi napsi kaikkea heti. ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeile. Kysy. Kommentoi.